Instituut Voor Interventiekunde

De kunst van het herinneren – een gastcollege van dr. Wim de Wagt

DSC_8311 Wim de Wagt Foto Karianne Ketelaar herinnerenomslag03.indd

De antwoorden op een traumatische gebeurtenis die een samenleving treft, vinden hun brandpunt in de kunst, fotografie, film, literatuur en architectuur. Van rouw en bezinning tot herstel; van ontkenning en verwarring tot een gebalde vuist – het is er allemaal aan af te lezen. In de reactie op de terroristische aanslagen van 9/11 en de wederopbouw van het World Trade Center inclusief Memorial Plaza op Manhattan bijvoorbeeld komt dit allemaal samen. Maar ook in de monumenten ter nagedachtenis van de Holocaust kunnen we een spiegel zien van de middelen waarmee een samenleving reageert op een catastrofe. We leren er niet alleen iets van over dat verschrikkelijke verleden, maar ook over onze omgang hiermee, en dus uiteindelijk over onszelf.

In zijn boek, De kunst van het herinneren. Een reis langs de verbeelding van verdriet en schoonheid, speurt Wim de Wagt naar deze en andere verbanden tussen kunst en geschiedenis, tussen persoonlijke ervaringen en grote historische gebeurtenissen. Van de afdruk die de Amerikaanse politieke dynastie de Kennedy’s in de cultuur heeft nagelaten, tot de nog altijd levende herinneringen aan de Eerste Wereldoorlog in een bekende Duitse familie van kunstenaars. Dit levert een intrigerende verzameling van grote en kleine verhalen op, die allemaal voortgestuwd worden door de kracht van de herinnering. Of deze herinnering nu collectief of juist persoonlijk van karakter is.

Wim de Wagt is kunsthistoricus en schrijver van boeken en artikelen over architectuur, kunst en joodse geschiedenis. De kunst van het herinneren. Een reis langs de verbeelding van verdriet en schoonheid verscheen bij Uitgeverij Bas Lubberhuizen in Amsterdam.

Voor dit gastcollege kun je je inschrijven via het inschrijfformulier op de website, of stuur een mail aan: instituut@instituutvoorinterventiekunde.nl

Kosten: 50 euro (ex BTW), inclusief het boek De kunst van het herinneren. Een reis langs de verbeelding van verdriet en schoonheid door Wim de Wagt. Studenten betalen 25 euro (ex BTW).

Tijd: van 19.00 – 21.00

Plek: Instituut voor Interventiekunde, WG-Plein 255.

Het college wordt afgesloten met een borrel (bij de prijs inbegrepen).

 

Meld je aan