Instituut Voor Interventiekunde

Avondcollege: Luisteren als deugd: wat betekent het om echt te luisteren?

Als we het hebben over belangrijke aspecten van ons werk als trainer, coach, adviseur en/of interventiekundige, dan zeggen we weleens dat écht luisteren daarbij hoort. Maar wat is dat eigenlijk: ‘echt’ luisteren? Wat houdt dat in? Kunnen we het leren?

Wij mensen zijn pratende wezens. We spreken en we luisteren. Tijdens dit avondcollege maken we een diepe duik in dit thema, samen met professor filosofie Johan Siebers. Johan neemt ons mee in de wereld van de communicatiefilosofie. Onderwerpen die aan bod kunnen komen zijn onder andere:

  • Het verschil tussen een ik-het relatie en een ik-jij relatie. Filosoof Buber ziet het belang om de ander als een ander persoon te zien en die relatie niet als instrumenteel te benaderen. In een ik-jij relatie speelt geen macht.
  • Wat heeft luisteren met ethiek te maken?
  • Als we luisteren als deugd opvatten, hoe kun je je daarin dan bekwamen? Wat komt daar allemaal bij kijken?

Dit is een avondcollege om je gedachten over spreken en luisteren te verrijken: food for thought. Het programma is zeer interactief, er is veel ruimte voor vragen en – uiteraard – dialoog.

Over Johan Siebers

Dr. Johan Siebers is associate professor filosofie en religie bij Middlesex University London en directeur van het Ernst Bloch Centre for German Thought bij University of London. Hij studeerde filosofie bij de Radboud Universiteit in Nijmegen, is daarna verbonden geweest aan Leiden Universiteit, Royal Dutch Shell en Middlesex University en University of Londen. Johan is hiernaast guest lecturer bij verschillende andere universiteiten, wereldwijd, en woont in Londen.

In zijn werk probeert hij de betekenis die (gesproken en geschreven) woorden hebben in de levens van mensen te begrijpen en over te brengen. We hebben allemaal onze ervaringen met woorden, of juist met het gebrek aan woorden. Het in staat zijn om over te brengen wat er binnen ons leeft, gehoord te worden en in staat zijn anderen te horen, ligt in het hart van wat het betekent om mens te zijn. Los hiervan kunnen we ons nauwelijks voorstellen wie we zijn, met en zonder anderen.

Johan werkt met ideeën en inzichten uit de filosofie, communicatietheorie, literatuur, kunst, religie, spiritualiteit en psychoanalyse om woorden te vinden voor welke rol woorden spelen en biedt mensen een manier om hun bewustzijn te vergroten van wat het betekent dat wij sprekende wezens zijn. Johan noemt dit streven naar communicatiefilosofie.

Praktisch

Locatie: Dit avondcollege vindt online plaats, via Zoom. We sturen je een zoomlink.

Tijd: 19.30 – 21.30 uur

Kosten: geen

Schrijf je in via het inschrijfformulier.

Meld je aan