Instituut Voor Interventiekunde

Shake-it, een Design Thinking game voor innovatie en transformatie

Met Design Thinking kijk je anders naar vraagstukken. In dit gedachtengoed staan creativiteit, experimenteren en inventiviteit van mensen centraal. Je wil zoeken naar kansen voor verandering, naar alternatieve toekomstbeelden. Dat doe je door te experimenteren met nieuwe gedachten, nieuwe beelden en door interventies te ontwerpen. Tegelijkertijd komen die creativiteit en inventiviteit bijna als vanzelf aan de oppervlakte. Een ingewikkeld vraagstuk wordt zo ineens een interessante uitdaging.

Over Design Thinking en Shake-it

Shake-it is een methodiek die je spelend leert wat de principes van Design Thinking zijn en hoe je het kan inzetten bij een voor jou actueel vraagstuk.

De vraagstukken waar mensen in organisaties voor staan, worden meestal gekenmerkt door een grote complexiteit. Ze strekken zich vaak uit over meerdere terreinen. Deze vraagstukken zijn multidimensionaal te noemen, ook wel ‘wicked problems’, of in goed Nederlands, ‘taaie vraagstukken’ genoemd. In zulke situaties is het uiterst prettig om over een methodiek te beschikken die zowel kan omgaan met een ingewikkelde dynamiek binnen organisaties, of de maatschappij, als met de wicked problems die het gevolg zijn van deze ingewikkelde dynamiek. Design Thinking kan die methodiek zijn.

Design Thinking omarmt verandering en complexiteit, en integreert onvoorspelbaarheid en onzekerheid in het proces. Daarnaast stelt Design Thinking mensen en hun interacties centraal. Ten slotte gaat het bij Design Thinking ook altijd om een visuele manier van denken en doen. Die visuele aanpak helpt niet alleen om de complexiteit van een bepaalde situatie inzichtelijk te maken, maar ook om ideeën te ontwikkelen, tastbaar te maken, met elkaar te delen en bespreken en met elkaar te testen.

design thinking

Over de opleiding en de docent

In deze driedaagse opleiding ga je aan de slag met je eigen vraagstuk. Je gaat samen met andere deelnemers het vraagstuk verkennen en creëert, al visualiserend en spelend, nieuwe kansen en ideeën voor verandering. Je maakt een prototype. Tussen de tweede en derde opleidingsdag krijg je de kans om jouw prototype uit te testen in je eigen context. De derde dag komen we hierop terug.

Wina Smeenk is in 2019 gepromoveerd op empathisch co-design bij de Technische Universiteit Eindhoven. Zij heeft haar eigen methode ontwikkeld: Shake-it, waar ze een boek over schreef. Sinds 2010 runt zij haar eigen innovatie en co-design adviesbureau. Sinds 2020 is ze daarnaast ook associate professor/lector aan de Hogeschool InHolland.

Praktische informatie

Data: Maandag 11 en dinsdag 12 januari en dinsdag 26 januari 2021

Locatie: De opleiding vindt plaats (omwille van Corona-maatregelen) in een trainingsruimte van De Nieuwe KHL op de Oostelijke Handelskade 44 te Amsterdam. Vlakbij tramhaltes van lijn 7 en 26.

Kosten: € 1.145,-  inclusief materiaal, het boek Shake-it, en arrangement, exclusief 21% BTW.

Sign Up