Instituut Voor Interventiekunde

Terug naar de kern van AI – een gastcollege van Robbert Masselink

robbert masselink

Het allereerste artikel over AI verscheen in 1987, getiteld ‘Appreciative Inquiry in organizational life’. In de bijna dertig jaar van haar bestaan heeft AI een enorme vlucht genomen en heeft ze het geschopt van voetnoot tot hoofdstroom in het vakgebied van organisatieontwikkeling. Mede dankzij AI heeft de aandacht in het vakgebied zich verlegd van het oplossen van problemen naar het ontwikkelen en waarmaken van ambities voor de toekomst. Precies zoals het toen door David Cooperrider en Suresh Srivastva was beoogd. Kunnen we daarmee concluderen dat AI zijn belofte heeft waar weten te maken?

Op deze vraag ga ik in het gastcollege in. Niet om het gelijk of ongelijk van Cooperrider en Srivastva aan te tonen, maar om de AI-praktijken en drijfveren van de aanwezigen te spiegelen aan de oorspronkelijke intenties van AI. Want de belofte van AI roept voor beoefenaren interessante vragen op als:

  • waarop baseren we het succes van AI?
  • Is vanuit het standpunt van de opdrachtgevers/vormgevers van organisatieontwikkeling AI effectief, ook in vergelijking met andere methoden?
  • Als we concluderen dat AI zijn beloften heeft waargemaakt, wat komt er na het AI-tijdperk?

Ik ga op deze, en andere, vragen tijdens het gastcollege graag nader met jullie in. Om te beginnen geef ik een uiteenzetting van de kern van AI aan de hand van het oorspronkelijke artikel. Daarna geef ik daar commentaar op vanuit mijn persoonlijke ervaringen en reflecties op het artikel reflecteren. Deze vormt de opmaat voor een groepsdialoog over de kern van AI.

Robbert Masselink is oprichter-eigenaar van Keynote Consultancy in Zeewolde. Hij adviseert en begeleidt managementteams en organisaties sinds 1986 in zijn rol als adviseur, facilitator en coach. Hij helpt ze met vraagstukken op het snijvlak van strategie, cultuur en verandering. Kenmerkend in zijn werkwijze is het streven om een soms grote verscheidenheid aan belangen, behoeften en standpunten gemeenschappelijk te maken. Robbert doet dat door dialogen te faciliteren die leiden tot gedragen besluiten, gezamenlijk leren en betrokkenheid bij de opvolging van genomen besluiten.

Robbert werkt sinds 1995 met AI. Hij is eindredacteur en mede-auteur van een aantal Nederlandstalige publicaties over AI en auteur van enkele Engelstalige publicaties in de AI-practitioner. Momenteel ligt zijn aandacht op het relatievormende aspect in het AI-proces.

Voor dit gastcollege kun je je inschrijven via het inschrijfformulier. Deelname kost 25 euro (ex BTW).

Plek: Instituut voor Interventiekunde, WG-Plein 255 Amsterdam. Het college wordt afgesloten met een borrel (bij de prijs inbegrepen).

Tijd: van 19 uur tot 21 uur.

Meld je aan