Instituut Voor Interventiekunde

Vrouwen vooruit: trainingen in durven doen

annemieke winder annette linden

Dr. Annette Linden verliet de academie (VU), nadat ze de levenslopen en motieven van extreemrechtse activisten in kaart had gebracht (promotie in 2009). Sindsdien zet Linden haar talenten en (onderzoeks-)technieken in als interventiekundig trainer/onderzoeker. Haar manier van werken is gebaseerd op klassiek werk uit de interventiekunde, zoals het werk van Gibb (1964) over taakgroepen (“Climate for Trust Formation”) en het werk van Karl Weick over interactief leren in groepen (1979).

In samenwerking met Annemieke Winder*, oprichtster van de Stichting “Vrouwen Vooruit!” geeft Linden sinds 2010 trainingen (in opdracht van de EU en de gemeente Amsterdam) om geïsoleerde allochtone vrouwen te leren om meer te durven doen. Met als doel dat zij zichzelf en diegenen waar zij voor zorgen verder kunnen ontwikkelen.

Oefenen van nieuw gedrag in een vertrouwde omgeving (“fouten maken mag”) staat centraal in al het werk van Linden, dus ook in het werk met de vrouwen. Zo leren deelneemsters hoe zij zelf een veilige omgeving kunnen creëren om in te oefenen; hoe ze echt naar elkaar kunnen te luisteren en dat ze mogen dóórvragen (“ook als het brutaal is!”). Ook leren ze een eigen mening te geven. De vrouwen verbinden zich aan elkaar, door zowel groepsafspraken te maken als afspraken over individuele leerdoelen (“samen ben ik sterk”). ]

Wil je meer te weten komen over hoe Linden en Winder precies te werk gaan, welke resultaten zij boeken met hun trainingen, welke plannen zij voor de toekomst hebben, en wil je bovendien zelf ervaren hoe het is om iets te doen dat jij eerder niet durfde? Wees welkom!

*Dr. Annette Linden (1970) en drs. Annemieke Winder (1974) zijn beiden sociaal psycholoog en doorliepen op de VU zowel de opleiding tot onderzoeker als tot interventiekundige.

Voor dit gastcollege kun je je inschrijven via het inschrijfformulier, of stuur een mail aan: instituut@instituutvoorinterventiekunde.nl  Deelname kost 25 euro (ex BTW).

Plek: Instituut voor Interventiekunde, WG-Plein 255 Amsterdam. Het college wordt afgesloten met een borrel (bij de prijs inbegrepen).

Tijd: van 19 uur tot 21 uur.

Meld je aan