Instituut Voor Interventiekunde

Blogs

Waarom Kurt Lewin cruciaal is voor onze manier van werken – door Barbara van Kesteren


Kurt Lewin (1890 – 1947) was een Joodse Pruisische psycholoog, die was gevlucht voor de jodenvervolging in Nazi Duitsland. We kunnen hem zien als de vader van de sociale psychologie.


Lees meer

In de onderliggende principes van Appreciative Inquiry zit het verborgen goud


We vroegen deelnemers en docenten van de opleidingen Appreciative Inquiry: “Wat maakt de Appreciative Inquiry opleidingen van het Instituut voor Interventiekunde uniek?”


Lees meer

Nuttige hersenkrakers: oefeningen waar je in de praktijk direct mee aan de slag kunt gaan.


De tweedaagse sessies over het werk van Karl Weick “The psychology of organizing” zijn bijna legendarisch: deelnemers raken in verwarring of zien plots het licht en alles daartussenin. Verslag van dag 1 van de Weick-dagen…


Lees meer

Appreciative Inquiry theorie: een introductie


In dit ‘voorproefje’ lichten we een aantal aspecten van Appreciative Inquiry kort toe in woord en beeld. Zoals de 6V-cyclus: waarderend actie-onderzoek (4D) en zo ook de 5 principes van Appreciative Inquiry, de geschiedenis van Appreciative Inquiry en de Wens- en Probleembomen.


Lees meer

Organisatiedynamica- boekbespreking door Hanneke Laarakker


Thijs Homan (1957) , auteur van het boek Organisatiedynamica, is in zijn onderzoek en praktijkwerk al vele jaren bezig met de vraag: ‘wat gebeurt er nou eigenlijk écht als organisaties veranderen en ontwikkelen?’. Daarbij benadert hij de conventionele organisatie- en managementtheorievorming kritisch: in veel gevallen kan de conventionele managementdiscours en het daarop geënte onderzoek volgens hem geen afdoende verklaring geven voor de processen en (machts)dynamieken die daadwerkelijk gaande zijn in de praktijk.


Lees meer

A social psychology of organizing – boekbespreking door Barbara van Kesteren


De schrijvers Hosking en Morley hebben dit boek geschreven, omdat volgens hen literatuur over organisatiegedrag schrijft over de relatie tussen mensen en de organisatie alsof het Russische poppetjes zijn. Het ene poppetje zit in het andere poppetje en kan weer worden weggehaald, zonder dat de poppetjes verder veranderen. In de literatuur over organisatiegedrag wordt de omgeving vaak gezien als onafhankelijk van de mens.


Lees meer