Instituut Voor Interventiekunde

Blogs

Organisatieontwikkeling en de kracht van verhalen.


Organisatieontwikkeling door verhalen op te halen en deze waarderend te onderzoeken. Een uitdagende werkwijze met bijzonder resultaat. Deze blog gaat over de ontwikkeling van een organisatie en hoe de kracht van verhalen daarbij heeft geholpen. Het narratief telt!


Lees meer

Feedback geven: ongevraagd advies is zelden welkom.


Hanneke Laarakker schreef een blog over waarom zij geen training ‘feedback geven’ geeft. Een training heeft (bijna) geen zin. Waarom niet? En wat kun je wel doen om te zorgen dat mensen leren van feedback van anderen? Met waarderende feedback werk je aan de onderlinge relatie én aan resultaten. Lees het in deze blog!


Lees meer

Wonderolie voor teamontwikkeling bestaat niet.


Blijkbaar is er een enorme behoefte aan modellen en tips en trucs om teams optimaal te laten presteren, te zien aan het overvloedige aanbod aan boeken, seminars, artikelen en blogs. Voor het gemak wordt iedere groep die om welke reden dan ook samenwerkt een team genoemd. Het ideaalbeeld is een ‘topteam’ dat op een magische manier een gezamenlijk doel bereikt. Die magie wordt dan uiteraard toegevoegd door iemand die het team ‘op een hoger niveau’ kan brengen.


Lees meer

De krachtenveldanalyse, een krachtig en eenvoudig instrument voor teamontwikkeling.


De krachtenveldanalyse is ontwikkeld door Kurt Lewin en is een makkelijk te hanteren model om beweging te creëren in teams, groepen en organisaties. Bijvoorbeeld bij teamontwikkeling en organisatieontwikkeling. Lees in deze blog wat het is en drie redenen waarom het werkt.


Lees meer

Het Toepassingsjaar Appreciative Inquiry van Regien Smit


Na het basisjaar Appreciative Inquiry bieden we een verdiepende, aanvullende opleiding aan: het toepassingsjaar. Met het toepassingsjaar ga je als deelnemer een opdracht doen bij een klant. Daarmee krijg je de mogelijkheid om de theorie van AI toe te passen in een organisatie. Tijdens de opleidingsdagen is er veel tijd voor reflectie, nieuwe theorie en het samen voorbereiden van de stappen die je in de organisatie maakt. Regien Smit schreef een blog over haar ervaring met deze opleiding.


Lees meer

Verhalen zijn belangrijker dan de feiten: wat vertel jij over jouw organisatie? – Door Hanneke Laarakker


Op 17 januari geven we in Arnhem een workshop Storytelling. Hierin nemen we je mee in de kracht van het verhaal en hoe je mensen, teams en organisaties ‘op verhaal’ kunt laten komen. Want het gaat niet alleen om het vertellen van een gebeurtenis. Belangrijker is misschien het vinden van de essentie van wat je wil vertellen. Met elkaar bespreken we hoe je dit in het werken met Appreciative Inquiry ook kunt realiseren: zodat er doorleefde verhalen komen en ambitieuze energie ontstaat. Deze blog gaat over een teamverhaal.


Lees meer