Instituut Voor Interventiekunde

Categorie: Publicatie

Appreciative Inquiry theorie: een introductie


Appreciative Inquiry (A.I.) – waarderend interveniëren – is een manier van kijken en doen. Het is een buitengewoon krachtig instrument om positieve verandering te genereren. Vanuit “wat leven geeft” aan een organisatie, team of individu en vanuit wat al werkte in het verleden. De waarderende benadering helpt individuen, groepen en organisaties om op een prettige manier productief te worden. In dit ‘voorproefje’ lichten we een aantal aspecten van Appreciative Inquiry kort toe in woord en beeld. Zoals de 6V-cyclus: waarderend actie-onderzoek (4D) en zo ook de 5 principes van Appreciative Inquiry, de geschiedenis van Appreciative Inquiry en de Wens- en Probleembomen.


Lees meer

A Consultant’s Journey: Building Personal Resources for Working in Complex Environments – Mark Lough


This is an account of a transformational learning experience that was designed for consultants, coaches and managers, launched in August 2015.

Our idea was to offer participants the opportunity to come together in a shared experience that drew upon the principles of AI without relying upon the structure of the 5D cycle. We wanted to explore ways of working that honoured the social constructionist principle and to explore a more relationally responsive, dialogical approach, which can be obscured by an over-reliance on method.

Each person was invited to engage their spirit of curiosity to appreciate more fully what they offer as professionals and to explore those things that enrich their capacity to work creatively and effectively, even in the midst of complexity.


Lees meer

Waarderende intervisie: Een procedure – door Wick van der Vaart


Is Appreciative Inquiry ook toe te passen voor intervisie? Wick past de cyclus met succes toe in de praktijk. Lees hier de procedure aan de hand van 6 V-stappen en een praktijkvoorbeeld.


Lees meer

Verbinden door verhalen: de kracht van vertellen en luisteren – door Wick van der Vaart


Voor het themanummer “Verbondenheid” van het Tijdschrift voor Positieve Psychologie schreef Wick van der Vaart een artikel over de waarde van verhalen voor onze beroepspraktijk.

“Er waait de laatste jaren een nieuwe wind door de politiek. Poetin, Trump, Le Pen, Wilders, Farage: ze combineren allen een lonkend perspectief voor het eigen land met stoere taal over immigranten. De woorden die ze hierbij gebruiken laten, zoals een politicus betaamt, weinig aan de verbeelding over. Ze kondigen aan het eigen land weer ‘groot’ te maken en mensen die niet mee willen doen buiten te sluiten.


Lees meer

Het V5 onderzoek: het niet tastbare tastbaar gemaakt


Download hier het resultaat van een onderzoek onder ongeveer vijftig leidinggevenden en enkele adviseurs. We spraken met hen en we stelden hen hierbij vragen over cultuur, over hoe je samen met je collega’s voor elkaar krijgt wat jullie voor elkaar krijgen. Samen hebben we geprobeerd het niet tastbare tastbaar te maken.


Lees meer

Tolerantie moet je niet voorschrijven – door Marjoka van Doorn (NRC Handelsblad)


U vindt uzelf tolerant? Nu, dat bent u misschien niet. Hoed u voor deze vier denkfouten, schrijft Marjoka van Doorn.


Lees meer