Instituut Voor Interventiekunde

Categorie: Publicatie

In gesprek met UMC Utrecht – door Nathalie van der Vaart-van de Loo


Terug naar UMC Utrecht. De laatste keer dat ik het UMC Utrecht verliet, was met Wick in de ambulance. Ruim een half jaar later wandel ik het ziekenhuis binnen.


Lees meer

Stilstaan en afscheid nemen – door Nathalie van der Vaart-van de Loo


Stilstaan en afscheid nemen, daar waren Wick en ik allebei niet zo goed in. Altijd weer door, altijd weer nieuwe dromen voor de toekomst. Ik zit nu in het gras bij zijn graf en zelfs daar wordt Wick’s geest weerspiegelt in de tekst “Er ontstaat altijd iets nieuws, iets dat het onderzoeken waard is”.


Lees meer

Waarom Kurt Lewin cruciaal is voor onze manier van werken – door Barbara van Kesteren


Kurt Lewin (1890 – 1947) was een Joodse Pruisische psycholoog, die was gevlucht voor de jodenvervolging in Nazi Duitsland. We kunnen hem zien als de vader van de sociale psychologie.


Lees meer

In de onderliggende principes van Appreciative Inquiry zit het verborgen goud


We vroegen deelnemers en docenten van de opleidingen Appreciative Inquiry: “Wat maakt de Appreciative Inquiry opleidingen van het Instituut voor Interventiekunde uniek?”


Lees meer

Nuttige hersenkrakers: oefeningen waar je in de praktijk direct mee aan de slag kunt gaan.


De tweedaagse sessies over het werk van Karl Weick “The psychology of organizing” zijn bijna legendarisch: deelnemers raken in verwarring of zien plots het licht en alles daartussenin. Verslag van dag 1 van de Weick-dagen…


Lees meer

Appreciative Inquiry theorie: een introductie


In dit ‘voorproefje’ lichten we een aantal aspecten van Appreciative Inquiry kort toe in woord en beeld. Zoals de 6V-cyclus: waarderend actie-onderzoek (4D) en zo ook de 5 principes van Appreciative Inquiry, de geschiedenis van Appreciative Inquiry en de Wens- en Probleembomen.

Deze aspecten worden uitgebreid behandeld in de opleidingen van het Instituut van Interventiekunde.


Lees meer