Instituut Voor Interventiekunde

Categorie: Publicatie

Interventiekundige des vaderlands: Willem de Wijs


Sinds augustus 2021 is Willem de Wijs interventiekundige des vaderlands. Omdat hij zichzelf deze titel heeft toegeëigend.  In dit interview onderzoekt Barbara van Kesteren de betekenis hiervan, voor het vaderland, voor het vak, voor hemzelf.


Lees meer

Appreciative Inquiry en het vertrouwen hebben dat je er wel uit komt


Al 40 jaar zijn we bij elkaar, mijn lief en ik. En 21 jaar getrouwd. Op 1 april, dat wel, want het was ook een grap, na zo lang samenzijn nog trouwen. Enfin, al lang bij elkaar en dit jaar stonden we voor de schone taak om samen een nieuwe keuken aan te schaffen. Voor de eerste keer in ons leven. Nu wil het geval dat wij samen overal – echt overal – een andere mening over hebben.


Lees meer

Ik ben geen coach


Ik voer regelmatig een-op-een gesprekken met mensen. Anderen noemen dat coaching. Dat is niet mijn probleem. Daarmee zeg ik dat allerhande opvattingen, normen, methoden, filosofieën, technieken over wat coaching hoort te zijn en hoe een coach hoort te handelen voor mijn denken en handelen in de interactie met die gesprekspartner er niet toe doen.


Lees meer

Het succes van een summit


Recent maakte ik deel van de organisatie van een summit, bij een grote gemeente. Na een bruisende dag, zoals gehoopt, praatten we nog even na. We waren moe en voldaan. Onze opdrachtgever biechtte op: ‘Ik heb de magie van Appreciative Inquiry vaak zien werken, maar toch wist ik niet zeker of het nu ook zou lukken. Ik vond het wel spannend.’ Dat viel te begrijpen: de hoogste in de hiërarchie was er ook bij. Vooraf weet je nooit zeker wat het resultaat zal zijn. Je weet alleen dat je in een dialogisch proces stapt waarvan het eindpunt nog ongewis is. En dat is precies het punt.


Lees meer

Waarderend onderzoek geeft grip op kwaliteit – uit PO Management


Wie openstaat voor ontwikkeling stuit soms op interessante nieuwe inzichten en sporen. Dat overkwam Martijn Schoonaard en Barbara van Kesteren, wier wegen elkaar dit jaar voor het eerst kruisten. We beginnen bij Martijn Schoonaard. Schoonaard werkt als kwaliteitsmedewerker bij KIEM Onderwijs & Opvang (13 kind- centra in Uden), is als schoolleider verbonden aan basisschool ’t Mulderke aldaar en is samen met Peter Kerkhof eigenaar van SamenWijzer, een bureau dat organisaties helpt grip te krijgen op kwaliteit.


Lees meer

De waarde van conflict – uit Veranderen met Appreciative Inquiry


Voor het nieuwe boek Veranderen met Appreciative Inquiry schreef Barbara van Kesteren een bijdrage over het waarderen van conflict.


Lees meer