Instituut Voor Interventiekunde

Catherine Koster & Jolien Rheiter – De Baersdonck

De Baersdonck

Mensen met een licht verstandelijke beperking wonen bij de zorginstelling Dichterbij. Zij zijn uitbehandeld voor hun psychische en/of verslavingsproblematiek. In principe zijn ze klaar om volledig te participeren midden in de samenleving. Echter, uit ervaring weten we dat volledig zelfstandig leven in het dorp of in de stad bepaalde risico’s met zich meedragen. Dit komt door het lage sociaal-emotioneel niveau van deze mensen en/of hun kwetsbaarheid rondom o.a. verslavingsproblematiek. In dit stuk noemen we ze voortaan: nieuwe bewoners.

Dichterbij is eind 2016 een experiment, ‘De Baersdonck’, gestart met de wens om een leefomgeving te creëren waarin wonen, werken en recreëren midden in het dorp mogelijk wordt gemaakt. Dit experiment had drie aandachtspunten: vanuit de filosofie van waarderend onderzoeken, zo veel mogelijk regelarm werken en met gebruik van zorgtechnologie. De missie is om niet te sleutelen aan mensen met een verstandelijke beperking, maar om de samenleving een stukje toegankelijker te maken.

Hoe we dit aangepakt hebben? En met welke resultaten? Kom naar onze sessie!

*De Baersdonck is een markant (school)gebouw midden in het dorp Grubbenvorst, Limburg. Op de Baersdonck wonen inmiddels 15  nieuwe bewoners.

AANMELDEN? SCHRIJF JE HIER IN VOOR HET SYMPOSIUM