Instituut Voor Interventiekunde

Blogs

Conflict vermijden om de relatie te sparen? Juist niet!


Het is een terugkerend thema tussen mijn lief en mij. Hoe verdelen we de beschikbare tijd en energie over gezin, sociale kring, werk en elkaar? Je begrijpt: we zijn het hier niet altijd over eens. En nee, we zijn ook niet altijd redelijk. In eerste instantie. Later komen we er wel uit.

Met mijn collega Barbara voerde ik laatst een mooi gesprek over conflict en de waarde ervan. Wat blijkt? Ook zij twist wel eens met haar partner. Recent ging het over hoe om te gaan met een ingrijpende gebeurtenis, de oorlog in Oekraïne. Wat mag je voelen, denken, doen, laten? Ze reageerden allebei op een andere manier.

Deze anekdotes gaan over ons privéleven. Toch kunnen conflicten in organisaties uit vergelijkbare situaties voortkomen. Ook daar zijn vragen als ‘hoe verdelen we de middelen’ en ‘hoe geven we betekenis aan ingrijpende gebeurtenissen of verandering’ aan de orde van de dag.


Lees meer

Nabijheid creëren op afstand – Interview met Laura Stam.


Het Instituut voor Interventiekunde groeit. In februari sloot Laura Stam zich aan bij ons team van interventiekundigen. Het Instituut is een opleidingsinstituut en een adviesbureau. Laura versterkt ons adviesbureau. Vanuit deze rol helpt ze diverse organisaties bij hun vraagstukken. Laura heeft alle opleidingen bij het Instituut gedaan. Zo hebben we elkaar leren kennen. Barbara van Kesteren interviewde Laura over interventiekunde, waar zij voor staat, waar haar handen van gaan jeuken om te interveniëren en een tip voor de lezer.


Lees meer

Met systeemdenken potentie zien en versterken.


Stel, je bent aan het salsadansen met je partner op een dansvloer. Er zijn ook andere mensen, er staat muziek aan, je bent in een café. Je hebt plezier in het dansen. Totdat je partner op je tenen stapt. Au, dat doet verrekte pijn! Boos vraag je aan hem waarom hij zo onhandig doet. Hij werd geduwd, zei hij. “Dan hoef je nog niet op mijn voet te gaan staan.” En je loopt de trap op naar het balkon om daar rustig een drankje te drinken. Eenmaal daar zie je dat het wel heel druk is, en dat er een paar mensen zijn die wel heel uitbundig staan te dansen. Ze stoten regelmatig anderen aan. Dus toch… Je partner werd echt geduwd. Je merkt dat je vanaf het balkon de hele situatie beter kunt overzien: je ziet het hele plaatje, in plaats van jouw kleine stukje. Het hele plaatje zien, dat is systeemdenken. 


Lees meer

Als we verschillen waarderen, kunnen we elkaar versterken – interview met Sabine Mur.


Het Instituut voor Interventiekunde groeit. In oktober sloot Sabine Mur zich aan bij ons team van interventiekundigen. Het Instituut is een opleidingsinstituut en een adviesbureau. Sabine versterkt ons adviesbureau. Vanuit deze rol helpt ze diverse organisaties bij hun vraagstukken. Sabine heeft alle opleidingen bij het Instituut gedaan. Zo hebben we elkaar leren kennen. Barbara van Kesteren interviewde Sabine over interventiekunde, waar zij voor staat, waar haar handen van gaan jeuken om te interveniëren en tips voor organisaties in deze tijden van coronamaatregelen.


Lees meer

Een stroef gesprek veranderen in een goed gesprek.


Herken je dit: het gesprek loopt niet. Je voelt wel iets maar je kunt je vinger er niet op leggen. Je wilt graag verder met de inhoud, maar er is iets wat dat tegenhoudt. Wat te doen? Hoe maak je dit bespreekbaar, en hoe kom je ook inhoudelijk verder.


Lees meer

Interventiekundige des vaderlands: Willem de Wijs


Sinds augustus 2021 is Willem de Wijs interventiekundige des vaderlands. Omdat hij zichzelf deze titel heeft toegeëigend.  In dit interview onderzoekt Barbara van Kesteren de betekenis hiervan, voor het vaderland, voor het vak, voor hemzelf.


Lees meer