Instituut Voor Interventiekunde

Floor ten Holder

Waarom vind jij dat interventiekunde een goede bijdrage levert aan individuen, teams en/of organisaties?

Een interventiekundige stelt een goede vraag.
Brengt echte dialoog op gang. Kijkt met een waarderende blik.
En dan? Nieuwe inzichten. Ideeën waar je een sprong in de lucht van wilt maken. En een concreet stappenplan.
Samen aan de slag!

Wat voeg jij toe aan een team en/of organisatie?

Actie onderzoek, of participatief onderzoek zo je wilt. Een manier om gezamenlijk te ontdekken welke betekenis mensen geven aan hun wereld. Zo ontstaat er gedeeld beeld. Een duidelijk vertrekpunt waar vandaan we kunnen gaan werken aan de gewenste verandering. En als we op gang zijn: dan bedenk ik graag nieuwe ideeën en vind ik niets leuker dan om in brainstorms nog meer goede plannen uit anderen te halen.

In het ideale geval: hoe maak jij dan het verschil voor een individu/team/organisatie?

Dan maak ik het verschil met mijn nieuwsgierigheid. Het liefst ontdek ik leefwerelden van binnenuit: zowel die van organisaties, woonwijken als die van asielzoekerscentra. Dan breng ik deze werelden bij elkaar en kijken we met nieuwe ogen naar de schijnbaar vastgelopen situatie. Ik geloof namelijk dat de ontmoeting van verschil enorm veel potentieel los kan maken.
Zo help ik een omslag te maken in denken en doen.

Kleine stappen van grote betekenis…

Floor ten Holder is auteur van het rapport “Kleine stappen van grote betekenis: een nieuw perspectief op humane opvang van asielzoekers”, over een actieonderzoek in asielzoekerscentra. Het onderzoek kwam tot stand door een samenwerking tussen de VU en Stichting De Werkelijkheid.  http://www.werkelijkheid.com/images/uploads/Onderzoek_1.pdf