Instituut Voor Interventiekunde

Workshop ‘De psychologie van organiseren’

  • Unieke workshop waarin je het werk van Karl Weick “The social psychology of organizing” zelf ervaart
  • Oefeningen waar je in de praktijk direct mee aan de slag kan gaan
  • Veel samen oefenen en reflecteren

 

 

 

 

Het Instituut voor Interventiekunde onderscheidt zich door een aanpak waarin theorie en praktijk hand in hand gaan: we kunnen zaken gemakkelijker beïnvloeden wanneer we ze beter begrijpen en we begrijpen dingen beter naarmate we er meer in slagen ze te beïnvloeden.  Interventiekundigen werken op het snijvlak van individuele -, groeps- en organisatievraagstukken. Dit vraagt om een nuchtere en wetenschappelijk verantwoorde aanpak.

Het denken van Karl Weick is interessant in onze opleidingen omdat het niet gaat over organisaties maar over organiseren: een werkwoord (een proces) in plaats van een zelfstandig naamwoord (een structuur).

Deze workshop over het werk van Weick is uniek in Nederland en daarbuiten!

 

 

De sessies over het werk van Karl Weick “The social psychology of organizing” zijn bijna legendarisch: deelnemers raken in verwarring of zien plots het licht en alles daartussenin.

Het denken van Weick is interessant in onze opleidingen omdat het niet gaat over organisaties maar over organiseren: een werkwoord (een proces) in plaats van een zelfstandig naamwoord (een structuur). Als je als interventiekundige begrijpt hoe interacties tussen mensen leiden tot doelen, structuren, procedures, strategie wordt het duidelijker welke interventie mogelijk effect kan hebben. Want diezelfde interacties leiden ook tot gebrek aan samenwerking, conflicten, onduidelijkheid over doelen of rollen, starheid, faillissementen.

We bespreken in de grote groep en in kleinere groepen begrippen als ambiguïteit, causale kaarten, stappen en patronen in denken en handelen, en hoe die te doorbreken.

De terugkommiddag is op verzoek van deelnemers toegevoegd aan de tweedaagse om praktijkervaringen en theorie nog beter te integreren.

Het boek van Karl Weick “The social psychology of organizing” is de basis voor deze workshop. Je hoeft het boek zelf niet aan te schaffen.

Je krijgt aanvullende relevante literatuur aangereikt tijdens de workshop.

De Weick-dagen worden afwisselend gegeven door de docenten van het Instituut voor Interventiekunde: Barbara van Kesteren, Hanneke Laarakker, en Willem de Wijs.

In 2020 vinden de Weickdagen plaats op donderdag 13 en vrijdag 14 februari; de terugkommiddag is op maandag 16 maart.

Locatie is onze trainingsruimte op de Nieuwe Herengracht 49 te Amsterdam. Wij zijn goed bereikbaar met openbaar vervoer (metrohalte Waterlooplein). Parkeergarages in Amsterdam zijn schreeuwend duur, dus P&R is een goede strategie als je met de auto komt.

 

De kosten bedragen € 495 (ex 21% btw en inclusief arrangementskosten).

De workshop gaat door bij minimaal 12 deelnemers.

Ervaringen

Sierdjan Westen

Trainer, Coach en Trainingsacteur

Schrijf je in voor deze opleiding

  • Factuuradres