Avondcollege: De onwetende interventiekundige

De beroemde Franse filosoof Jacques Rancière stelt dat mensen het best kunnen leren en ontwikkelen vanuit gelijkheid. Om deze visie te beargumenteren, introduceert hij een kwalitatief begrip van intelligentie. De een heeft dus niet meer of minder intelligentie dan een ander: hooguit een andere intelligentie. Dit roept enkele vragen op als:

  • Wat is de betekenis van dit kwalitatieve begrip van intelligentie? En wat kunnen we ermee?
  • Wat betekent gelijkheid voor de werkrelatie tussen meester en gezel, tussen opleider en student, tussen interventiekundige en klant?

Daniel van Dijk heeft een aantal van deze vragen onderzocht in zijn recent afgeronde promotie in de wijsgerige pedagogiek. Hij kwam erachter dat Rancière’s alternatieve visie op intelligentie fundamentele aspecten van ons leven en onze professionele houding ter discussie stelt.

Met behulp van de theorie van Rancière kunnen we onderzoeken welke vragen ook spelen als wij interventiekundig werken met onze klanten op basis van gelijkheid. Is dat principe houdbaar of een illusie? Bestaat een 'onwetende interventiekundige'? In dit interactieve college zullen we aan de hand van vragen en stellingen kennismaken met enkele van de centrale thema’s binnen zijn filosofie van radicale gelijkheid.

Daniel van Dijk heeft via de studies Pedagogiek (Zeist), Humanistiek (Utrecht) en Sociale en Culturele Pedagogiek (Leuven) een promotie afgerond in de wijsgerige pedagogiek aan de University of Glasgow. Momenteel is hij fulltime universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Informatie

  • Locatie: Europalaan 2, Utrecht
  • Datum: 30 maart, 2023
  • Tijd: 19.30 - 21.30
  • Trainer: Daniël van Dijk
Daniël van DijkDaniël van Dijk