Instituut Voor Interventiekunde

Inleiding Appreciative Inquiry

  • Kennismaken met de theorie en praktijk van waarderend interveniëren
  • 2 studiedagen, een opdracht in je eigen praktijk en een terugkomdag na een maand
  • Na deze drie dagen pak je je eigen werk als coach, facilitator, adviseur of manager een beetje anders aan
  • Nuchter en praktisch

Het Instituut voor Interventiekunde is een opleidingsinstituut voor coaches, facilitatoren, adviseurs en leidinggevenden die willen begrijpen wat er gebeurt wanneer mensen samen ergens voor verantwoordelijk zijn en die deze processen willen beïnvloeden. Hierbij gaat het er steeds om de constructieve krachten in individuen, teams en organisaties te versterken.

Appreciative Inquiry of Waarderend interveniëren is een variant op de klassieke interventiekunde. Hanneke Laarakker en Barbara van Kesteren zijn zeer grondig opgeleid in interventiekunde en Appreciative Inquiry. Hierdoor wordt AI geen trucje, maar een goed begrepen manier van kijken en doen die het verschil kan maken voor onze klanten.

Voor de opleidingen op het gebied van Appreciative Inquiry werken wij samen met het David Cooperrider Centre for Appreciative Inquiry. Wij zijn ook de uitgever van het internationale tijdschrift AI-Practitioner.

Op de eerste dag van de training doorlopen we de AI-cyclus (verkennen – vertellen – verbeelden – vormgeven – verwezenlijken – verantwoorden). De tweede dag staat in het teken van de onderliggende principes; bovendien krijg je dan de kans een gesprek voor te bereiden volgens deze principes, zodat je kunt oefenen met waarderend onderzoeken in je eigen praktijk. Op dag 3 bespreken we hoe dit heeft gewerkt en krijg je nog een paar heel erg praktische modellen mee die je waarschijnlijk goed helpen bij je werk.

Na drie dagen te hebben gewerkt met Appreciative Inquiry, in een groep met andere professionals, kun je al enigszins uit de voeten met het gedachtengoed. Je bent in staat om een waarderend interview te schrijven en af te nemen en beheerst een aantal andere praktische werkvormen. Je kent het cyclische werkmodel en de principes van AI. AI is voor jou een manier van kijken en een manier van doen aan het worden.

Het Instituut voor Interventiekunde is hét kenniscentrum van Appreciative Inquiry in Nederland. Wick van der Vaart, oprichter en directeur, kwam tien jaar geleden per toeval terecht in een workshop Appreciative Inquiry (AI) toen hij in Amerika was. Sindsdien verweeft het Instituut voor Interventiekunde de waarderende benadering met Interventiekunde.

De Inleiding Appreciative Inquiry wordt gegeven door Hanneke Laarakker en Barbara van Kesteren, opgeleid door Wick van der Vaart.

Deelnemers ontvangen een week voor de training een syllabus met een aantal handouts.

Alle deelnemers krijgen een gratis jaarabonnement op AI Practitioner. Wick van der Vaart en David Cooperrider zijn co-publishers van dit internationale online magazine vol praktijkverhalen en academisch onderzoek op het gebied van Appreciative Inquiry.

 

Kosten

Voor zelfstandigen bedragen de kosten voor deze driedaagse workshop 795 eur (ex btw)

Voor deelnemers van organisaties bedragen de kosten 995 eur (ex btw).

De opleidingskosten zijn exclusief arrangementskosten (locatie, koffie/thee, lunch). De kosten voor de locatie in Amsterdam of Arnhem bedragen 35 eur per dag.

Hand-outs  worden een week van tevoren toegezonden.

 

Data

Najaar 2017 (locatie Amsterdam):

Dag 1 en 2: maandag 25 en dinsdag 26 september 2017;
Dag 3: maandag 23 oktober 2017.

 

 

 

Voorjaar 2018

Dag 1 en 2: maandag 19 en dinsdag 20 maart 2018;
Dag 3: maandag 16 april 2018.

Geef op het inschrijfformulier aan op welke data je wilt meedoen.

Praktische informatie

Locatie Amsterdam of Arnhem, in overleg met deelnemers.

 

 

 

 

De opleidingsdagen beginnen om 09.00 uur (koffie) en duren tot 17.00 uur.

Tussen de middag is er een uur pauze. Voor de lunch wordt gezorgd.

 

De opleiding start bij minimaal 8 deelnemers.

Er is plaats voor maximaal 16 deelnemers.

Studiebelasting

Voor aanvang van de eerste dag, heb je een uur nodig om de syllabus te lezen en tussen dag 2 en 3 in doe je een opdracht in je eigen praktijk.

Ervaringen

Kamille Kres

Programmamaker en trainingsacteur

Schrijf je in voor deze opleiding