Postmasteropleiding Interventiekunde

 • Docenten die veel weten en die veel ervaring hebben: theorie en praktijk gaan hand in hand
 • Je vaardigheden als professional of leidinggevende krachtig inzetten binnen je eigen context
 • Positief beïnvloeden van teamontwikkeling en organisatieverandering
 • Leren werken op het snijvlak van individuele -, groeps- en organisatievraagstukken.
 • Post-WO geaccrediteerd door CPION
 • 264 PE-punten voor NIP psychologen A&O | A&G
 • 120 PE-punten voor OOA-leden en 10% korting
 • 44 dagen en 16 avondworkshops
Wil je graag verkennen welke opleding het beste bij jou past?

Opbouw en inhoud

De postmasteropleiding Interventiekunde is gebouwd rond praktijkopdrachten die de deelnemers, de docenten en klanten van het Instituut voor Interventiekunde op tafel leggen. Daarnaast presenteren en bespreken de deelnemers theorie en werkmodellen die betekenis verlenen aan wat zij in de praktijk doen. Deze theorieën geven tekst en uitleg bij het begeleiden van individuen, de ontwikkeling binnen een team en organisatieverandering.

Het eerste jaar staat in het teken van de theorie en praktijk van interveniëren. Na afloop van dit
jaar hebben de deelnemers een stevige basis wanneer zij coachen, faciliteren, adviseren en/of leidinggeven. Tijdens het tweede jaar doen de deelnemers in kleine groepen interventies bij klanten, waarbij ze meer handen en voeten geven aan hun professionele ontwikkeling.

Tijdens de leergang krijgen de deelnemers individuele en groepsopdrachten, in dit overzicht krijg je een indruk van de opbouw van de twee jaren. De opleiding kent 22 opleidingsdagen per jaar, steeds een vaste donderdag en vrijdag in de maand. Daarnaast is er iedere maand een workshop of een interactief college.

De opdrachten zijn:

• Geven van presentaties en begeleiden van gesprekken;
• Theorie samenvatten;
• Bijhouden van een professioneel voortgangsverslag;
• Een take-hometentamen;
• Een aantal praktijkopdrachten.

Je kunt rekening houden met een studiebelasting van ongeveer twee dagen per maand, naast de lesdagen.

De docenten

De docenten van deze opleiding zijn Willem de WijsBarbara van KesterenHanneke Laarakker en in de avondworkshops en -colleges zijn er gastdocenten.

Willem de Wijs is organisatiepsycholoog en bedrijfskundige (Nyenrode Executive MBA). Samen met Wick van der Vaart heeft hij de Postmaster Interventiekunde ontwikkeld tot een degelijke, gecertificeeerde opleiding. Hij is kerndocent sinds 2013.

Barbara van Kesteren is sociaal psycholoog, heeft een aantal jaar gewerkt met Wick, heeft de Postmasteropleiding Interventiekunde gevolgd en alle AI-opleidingen. Op voordracht van Wick van der Vaart – oprichter van het instituut- is zij sinds 2018 een van de kerndocenten. Barbara is een scherpe observator en zorgvuldige facilitator.

Hanneke Laarakker is ontwikkelingspsycholoog, heeft naast haar drukke eigen praktijk als adviseur/trainer bij het instituut AI-opleidingen gevolgd en de postmaster interventiekunde afgerond. Ook zij is op voordracht van Wick van der Vaart een van de kerndocenten sinds 2018. Een ervaren opleider.

De kosten

De kosten bedragen in totaal € 13.280 (ex 21 % BTW).
Dit bedrag is inclusief arrangementskosten (locatie, koffie/thee, lunch). Hand-outs zijn bij de kosten inbegrepen en worden digitaal beschikbaar gesteld.
Iedere deelnemer krijgt het boek De kunst van het interveniëren.
De kosten voor aanschaf van de verplichte boeken bedragen ca € 150. Inschrijving in het arbituriëntenregister via CPION is bij de kosten inbegrepen, mits het diploma is behaald.

Met zelfstandigen kunnen flexibele betalingsafspraken worden gemaakt. Betaling per kwartaal bijvoorbeeld is per keer € 1.660 (ex 21 % BTW).
Leden van de OOA krijgen 10 % korting en betalen dus € 11.950.

De data

Alle lesdagen zijn op donder- en vrijdagen. Er zijn 44 opleidingsdagen (zie data hieronder). Daarnaast volg je minimaal 16 avondcolleges, zie onze agenda voor de data.

De data in 2023 zijn: 1 en 2 juni, 6 en 7 juli , 14 en 15 september, 12 en 13  oktober, 16 en 17 november, 14 en 15 december.

De data in 2024 zijn: 11 en 12 januari, 15 en 16 februari, 14 en 15 maart, 11 en 12 april, 16 en 17 mei, 13 en 14 juni , 12 en 13 september, 10 en 11 oktober, 14 en 15 november, 12 en 13 december.

De data in 2025 zijn: 9 en 10 januari, 13 en 14 februari, 13 en 14 maart. 10 en 11 april, 8 en 9 mei, 12 en 13 juni.

De locatie

Wij geven deze opleiding in onze eigen trainingsruimte in De Alchemist-2, Europalaan 2, Utrecht

Met het OV vanaf bushalte CS Jaarbeurszijde, uitstaphalte: Lanslaan ( 1 minuut lopen)
– bus 63 richting Vianen;
– bus 65 – 66 richting Nieuwegein;
– bus 74 – 77 richting Nieuwegein;

Met de auto zijn we goed bereikbaar. Op en om het terrein is gratis parkeergelegenheid.

Jouw perspectief

Als interventiekundige treed je op in verschillen rollen en posities (coach, teamcoach, facilitator, adviseur, organisatiecoach, projectleider, opleider, manager), afhankelijk van de vraag en de situatie. Na afloop van de postmasteropleiding interventiekunde heb je een zeer solide basis om je met allerlei soorten werkvragen te bemoeien. Een leidinggevende vraagt je om een aantal coachgesprekken, een team vraagt om een paar sessies om het onderlinge vertrouwen te versterken, een manager vraagt je hulp bij een organisatievraagstuk, of een gemeente wil dat je het proces begeleidt rond het opzetten van een asielzoekerscentrum. Jij kunt deze vragen helpen beantwoorden én je ziet de onderlinge samenhang binnen de context waarin de vraag is ontstaan.

De verplichte literatuur bij deze opleiding is:

 • Edgar Schein, Procesadvisering;
 • Peter Block, Feilloos adviseren;
 • Jan Remmerswaal, Handboek Groepsdynamica.
 • Henry Mintzberg, Managing;
 • Karl Weick, The social psychology of organizing;

Daarnaast geven deelnemers presentaties over een selectie uit boeken en artikelen van onder meer: Watzlawick, French & Bell, Morgan, Shaw, Argyris, Lewin, Oshry, Gibb, Bushe & Marshak, Bennis & Shepard, Harrison, Moerkerken, Burger, Feltmann en vele anderen.

Waar wil je je voor inschrijven?(Vereist)
Ik schrijf mij in als:(Vereist)

Factuuradres

Algemene voorwaarden(Vereist)