Instituut Voor Interventiekunde

Leergang Appreciative Inquiry

  • Na afloop kun je een waarderende benadering integreren met je werk
  • De leergang is praktisch, zeer interactief en theoretisch tegelijk
  • De docenten zijn gecertificeerd interventiekundigen, opgeleid door Wick van der Vaart
  • 78 PE-punten voor NIP psychologen A&O/AG
  • 72 PE-punten voor OOA-leden en 10% korting

 

 

 

Het Instituut voor Interventiekunde combineert degelijke, goed onderzochte, klassieke interventiekunde met het waarderend perspectief van Appreciative Inquiry. Hierdoor wordt AI geen nieuwe truc, maar een solide praktijk. De docenten die verantwoordelijk zijn voor deze leergang zijn allen zeer goed geschoold en gecertificeerd in Appreciative Inquiry. Waarderend interveniëren is een creatieve manier van doen, waardoor je mensen snel in beweging kunt krijgen, daarnaast is het ook een manier van kijken. De onderliggende theorie Appreciative Inquiry die we tijdens de leergang bestuderen en bespreken, beslaat de geschiedenis van de interventiekunde vanaf de jaren ’40 tot aan de nieuwste toepassingen van de waarderende benadering.

Tijdens de 12-daagse leergang besteden we eerst aandacht aan de AI-cyclus en de AI–principes in het creëren van een leerklimaat en in organisatie-ontwikkeling. Halverwege de opleiding zoomen we in op waarderend faciliteren van groepsontwikkeling en tijdens de laatste dagen oefenen we met “echte” klanten in gespreksvoering. Tijdens iedere opleidingsdag bespreken we literatuur die ons helpt bij ons werk. Daarnaast is er ruimte voor eigen invulling door de deelnemers. Gastdocenten brengen hun eigen expertise is: als therapeut, adviseur, leidinggevende en/of coach. Leidinggeven, adviseren, trainen, coachen en het voeren van gesprekken komen op deze manier uitgebreid aan de orde.

Na afloop van deze leergang heb je een zeer stevige basis om je werk als coach, facilitator, opleider, adviseur, leidinggevende, enz. te verrijken met een waarderende benadering. Je hebt geoefend met 1-op-1-gesprekken, je hebt Appreciative Inquiry toegepast in het werken met groepen en je hebt Appreciative Inquiry leren kennen als een manier van kijken en doen in organisatie-ontwikkeling. Bovendien heb je een gedegen theoretische verantwoording voor je manier van werken aangereikt gekregen, waardoor het gemakkelijk is om je klanten mee te nemen in een waarderende aanpak.

Daarnaast heb je een aantal nieuwe vakgenoten leren kennen met wie je samenwerkingsverbanden kunt aangaan, als je dit wilt. Er ontstaan in deze opleiding(en) altijd intervisiegroepen, collegiale steun en soms ook gezamenlijke opdrachten.

Iedereen krijgt het nieuwe waarderend werkboek ‘Veranderen met Appreciative Inquiry’ dat is geschreven door Robbert Masselink en anderen. Alle deelnemers lezen daarnaast een boek waarover zij een presentatie geven.

De hoofddocenten van deze opleiding zijn Barbara van Kesteren en Hanneke Laarakker. Daarnaast worden mogelijk gastdocenten uitgenodigd, afgestemd op de behoeften van de deelnemers.

Er zijn geen toelatingseisen voor deze leergang. We gaan ervan uit dat je zelf hetgeen je leert meteen kunt toepassen in je eigen werk en dat je praktijksituaties kunt meenemen naar de opleiding. Alle deelnemers hebben relevante werkervaring, zodat je ook veel van de anderen kunt leren en zij van jou.

Na afloop van de opleiding ontvang je een Certificaat van Deelname van het Instituut voor Interventiekunde. NIP psychologen A&O/AG krijgen in totaal 78 PE-punten: 25 voor kennis, 53 voor vaardigheden. OOA-leden krijgen 72 blauwe PE-punten.

De kosten zijn € 3.595 (ex 21% btw). Dit bedrag is inclusief arrangementskosten (locatie, koffie/thee, lunch) en het boek ‘Veranderen met Appreciative Inquiry’. Ons eigen boek ‘De kunst van het interveniëren’ is tegen gereduceerd tarief te kopen voor deelnemers aan deze opleiding.

OOA-leden krijgen 10% korting.

De data in 2023 zijn als volgt:

Lesdag 1 en 2: Donderdag 16 en vrijdag 17 maart
Lesdag 3 en 4: Donderdag 13 en vrijdag 14 april
Lesdag 5 en 6: Donderdag 11 en vrijdag 12 mei
Lesdag 7 en 8: Donderdag 15 en vrijdag 16 juni

Lesdag 9 t/m 12: 8 september, 6 oktober, 10 november, 8 december

Onze trainingsruimte is in De Alchemist-2, Europalaan 2, Utrecht

Met het OV vanaf bushalte CS Jaarbeurszijde, uitstaphalte: Lanslaan ( 1 minuut lopen)
– bus 63 richting Vianen;
– bus 65 – 66 richting Nieuwegein;
– bus 74 – 77 richting Nieuwegein;

Met de auto zijn wij ook goed bereikbaar. Op en om het terrein is gratis parkeergelegenheid.

 

De opleiding start bij minimaal 8 deelnemers. Er is plaats voor maximaal 12 deelnemers.

De opleidingsdagen beginnen om 09.30 uur en duren tot 17.00 uur.

De studiebelasting bedraagt, naast de opleidingsdagen, ongeveer 4 uur per maand. Daarnaast lezen alle deelnemers een boek waarover je een presentatie geeft.

Ervaringen

Kamille Kres

Programmamaker en trainingsacteur

Schrijf je in voor deze opleiding

  • Factuuradres