4th Global Forum Business as Agents for World Benefit: Discovering Flourishing Enterprise

Het Global Forum for Business as Agents for World Benefit is de opvolging van een conferentie van de United Nations waar Kofi Annan businessleaders bij elkaar bracht om na te denken over sustainability. David Cooperrider begeleidde deze sessie. Het vierde Global Forum met als thema Flourishing Enterprise werd 14-16 juni 2017 gehouden in Cleveland, Ohio. Wij waren er om de AI Practitioner onder de aandacht te brengen en om weer veel mensen op ons vakgebied te ontmoeten. Een verslag van ons bezoek!

Door: wick van der vaart

Flourishing enterprise is about people being inspired every day and bringing their whole selves to work; it’s about innovation arising from everywhere; and it’s about realizing remarkable relationship value with stakeholders – customers, employees, communities, and the biosphere – to create unprecedented, enduring business advantage.”

 David Cooperrider, PhD

 

Terwijl we op onze koffers wachten, komt er een advertentie voor het 4th Global Forum voorbij. Ja! We zijn in Cleveland, Ohio geland! We slapen in Tudor Arms, een voormalig universiteitsgebouw. De eerste ochtend weten we de weg nog niet en gaan we met de partybus naar een van de vele gebouwen van Case Western Reserve University.

 

4th global forum appreciative inquiry

 

Bij binnenkomst zien we de kaarten voor een gratis AI Practitioner klaarliggen. Op groeipapier, dat leek ons wel Flourishing. Er zijn nog kaarten over, dus klik hier voor het issue dat aan de conferentie is gewij. De eerste dag start met drie bekende namen: David Cooperrider (Appreciative Inquiry), Chris Laszlo (Flourishing Enterpise en Quantum Leadership) en Barbara Fredrickson (positive psychology). Wick heeft het verhaal van hen al vaker gehoord, maar het blijft inspirerend om ze in het echt te zien en horen.

 

fourth global forum flourishing enterprise

 

Onderstaand gedicht in presentatie David:

“You must give birth to your images.
They are the future waiting to be born.
Fear not the strangeness you feel.
The future must enter you long before it happens.
Just wait for the birth,
for the the hour of the new clarity.”

– Rainer Maria Rilke

 

Uiteraard gaan alle deelnemers deze dagen de 4D-cyclus van Appreciative Inquiry doorlopen. We beginnen met Discovery. Zogenaamd om de thema’s te vatten. Het is meer een rondje “mindset voor de komende dagen” en aan grote woorden in dit gezelschap natuurlijk geen gebrek. Na deze Discovery blijkt dat de thema’s al vaststaan in Working Groups die verder gaan Dreamen en Designen. En zo ontdekt Wick wel meer design-fouten in de dagen, maar het mag de pret niet drukken. De middag begint met Flourishing Keynote Speaker Jonathan Halperin van Greyston Bakery. Zij maken brownies voor in het ijs van Ben & Jerry. Zij werken met het concept van open hiring, wat betekent dat iedereen welkom is om er te komen werken. Dus ook mensen die net uit de gevangenis komen. Het verhaal is al eens op tv geweest en ook als ik het filmpje voor de tweede keer zie springen de tranen in de ogen.

 

global forum appreciative inquiry

 

Tweede Flourishing Keynote Speaker is Jeff Hoffman. Hij is de bedenker van de self-service check-in balies op vliegvelden. Op een dag bracht hij zijn vijfjarige dochter mee naar kantoor. Precies de leeftijd waarop ze bij alles vroeg: “Why …..?” Dat bracht Jeff tot het simpele idee dat we ons en elkaar vragen moeten blijven stellen als een vijfjarige. Een heel wat logischere (en leukere!) Why? dan het Waarom? Van Simon Sinek.

Prachtig dat iemand die heel snel heel rijk is geworden, ook snel tot het inzicht kwam dat hij van al dat geld depressief werd. Dat inzicht kwam toen hij tijdens de pauze van een footballmatch op tv zag dat een blijf-van-mijn-lijfhuis de huur niet meer kon betalen en vrouwen op straat zouden staan of naar hun mishandelende mannen zouden terugkeren. Nog dezelfde dag liep ie met een grote tas geld van de bank naar het huis….

Do Good, Do Well   we zullen er deze dagen nog vele voorbeelden van horen.

 

jeff hoffman global forum

 

Aan het einde van de dag worden de Flourish Prizes uitgereikt aan 17 innovaties wereldwijd die tegemoet komen aan de 17 United Nations Sustainable Development Goals. Deze innoverende ondernemingen zijn ontdekt door studenten die, aan de hand van een AI-protocol, in hun omgeving op zoek gingen naar initiatieven. En in sommige gevallen ze zelf startten.

Een van de innovaties is een opblaasbare lamp die overdag oplaadt met zonne-energie. Stel je voor: geen kerosinelampen meer, geen brandgevaar. Of, zoals een Afrikaanse vrouw zei: “nu kan ik ook na zonsondergang mijn man zien.”

We gaan kijken of we deze mooie verhalen van AIM2Flourish kunnen opnemen in AI Practitioner. Desnoods in het Bahasa of Hebreeuws.

’s-Avonds blijkt maar weer dat het hele dagprogramma er eigenlijk weinig toe doet. Tijdens de borrel maak je vrienden. En als er dan ook nog eens een baardmans met een gitaar liedjes kan spelen voor de mensen die de sixties en zeventies echt hebben meegemaakt, wordt het pas echt soft. Halleluja!

Wick & Nathalie met Joep C. de Jong en Maureen “Mo” McKenna. Laatstgenoemde is bedenker van het AIR model. Maar bovenal is Mo gewoon ontzettend leuk en lief (en net zo klein als Nathalie).

 

joep de jong wick van der vaart mo McKenna

 

De tweede dag start met Jennifer Deckard van Fairmount Santrol. Veel vergelijkbaar met het verhaal van ING (zie interview met Léon Wijnands, Glogal Head Sustainability). Maar waar ING probeert dit in het primaire proces te verweven, doet Fairmount Santrol vooral aan liefdadigheid voor werknemers en omgeving. Het klinkt allemaal heel mooi, totdat iemand uit het publiek een vraag stelt over fracking, nu verboden in Groningen. Kan het planten van 150.000 bomen alle bodemschade compenseren?

Daarna een Flourishing Panel met Peter Senge, o.a. auteur van The Fifth Discipline. Het is de bedoeling dat hij een panel leidt, maar het worden monologen. Amerikanen zijn nu eenmaal hele goede vertellers. Meeste indruk maakt overigens een Chinees: Fred Tsao. Samen met Chris Laszlo werkt hij aan een boek over Quantum Leadership. Als Chairman van een familiebedrijf in de scheepvaart ontdekte hij uit ervaring dat alle managementmodellen en theorieën niet werken. Totdat hij een heel oud boek las (waarschijnlijk bedoelde hij de I Tjing). Daarin vond hij alle antwoorden. Fred Tsao maakte niet alleen indruk met het verhaal zelf, maar vooral dat het zo goed voelbaar was dat hij het ook echt belichaamt.

Tijdens de lunch hebben we een meeting met David Cooperrider en Lindsey Godwin om onze samenwerking ten behoeve van AI Practitioner verdere invulling te geven. Later zullen William ontmoeten, de evenknie van Nathalie. Hij beheert de AI Commons website.

De Flowercards zijn niet zo Flourishing als we hadden verwacht, dus ’s-middags richt Wick het woord en zijn bekende vingertje tot het publiek “You make AI Practitioner GREAT again?”. Daarna weten alle auteurs Wick te vinden. Er ontstaat een werkgroep Learning Leaders en zie daar: het meinummer van 2018 is in de maak!

 

Lindsey Godwin wick van der vaart AI Practitioner

 

’s-Middags was er een meditatie door de grote griezel van het Global Forum, Shinzen Young. Met zo’n nare energie in de ruimte ga je dus echt niet effe lekker je oogjes dicht doen om op het harrrt te mediteren. Wel weer grappig dat mensen elkaar weten te vinden in het uiten van hun afkeer. Zoals een buurman het heel mooi zei “Sometimes our best intensions get in the way”.

En sometimes big cars get in the way…

Terwijl de werkgroepen aan Dromen en Designen waren, werd buiten het gras afgegraven door enkele monsterbezitters. Cleveland’s burgemeester heeft net laten weten voor de Parijse doelstellingen te gaan, maar dan mag de stad wel eens beginnen met het vervangen van de stadsbussen met 10 cm dikke uitlaatpijpen! De stadsbus is het vervoermiddel voor Afro-Amerikanen en verdwaalde toeristen zoals wij, dus het zal vast geen hoge prioriteit hebben. Wat dat betreft lijkt Amerika in een pijnlijke spagaat te zitten: enerzijds schrijnende armoede en apartheid, slecht onderhouden bruggen en wegen, benzineslurpende auto’s en fastfood en anderzijds goedbedoelende blanke mannen en vrouwen van de hippiegeneratie die met elkaar (!) diversiteit omarmen en bomen planten. En dus mooie plannen smeden in werkgroepen.

De avond is in het indrukwekkende atrium van het Cleveland Museum of Art waar we deelnemen een al even indrukwekkende ceremonie: The Peace Pole Project. Alle vlaggen van de wereld zijn aanwezig en 26 landen zijn vertegenwoordigd. Ieder land wordt genoemd met de tekst May peace Prevail on Earth.

 

Cleveland Museum of Art AI Practitioner

 

De laatste dag ontdekken we dat de 4e D: Delivery is veranderd in Deploy. Hoe het zich ontvouwt. Deze subtiele wijziging vat goed samen in welke richting David Cooperrider zich ontwikkelt. Wij gaan naar huis met een stapel visitekaartjes en in het vliegtuig hebben we allebei een lange actielijst: er zijn vele zaadjes te planten met even zoveel potentieel een beautiful flower of een mighty oak te worden.

Ook hebben we wat voeding voor de heart & soul meegenomen.

 

boeken appreciative inquiry