Een oefening voor een perfectionist: 40 dagen AI Challenge

… En dan biedt Wick de mogelijkheid aan om een 40 dagen challenge te doen met iedere dag een kleine waarderende interventie. Ik grijp mijn kans: een oefening voor een waarderende en nieuwsgierige basishouding.

Door: wick van der vaart

40 dagen challenge: iedere dag een kleine waarderende interventie

Waarderend onderzoeken is een mooie, stevig gefundeerde en veel gebruikte werkwijze om binnen organisaties met verhalen te werken. Als verhalenverteller en strateeg in de publieke sector maak ik er vaak gebruik van. Dit jaar volg ik de jaartraining AI bij het Instituut voor Interventiekunde. Om maar meteen een bekentenis te doen: ik kan ongeduldig en perfectionistisch zijn wat niet ten goede komt aan waarderende interventies. En dan biedt Wick, onze opleider, de mogelijkheid aan om een 40 dagen challenge te doen met iedere dag een kleine waarderende interventie. Ik grijp mijn kans: een oefening voor een waarderende en nieuwsgierige basishouding.

De eerste dag

De eerste dag wandel ik met goede vriendinnen. Eentje heeft last van angst en klaagt hoe moeilijk het is om er af te komen. Ze veroordeelt zichzelf over deze irrationele angst. Ah, daar is mijn eerste kans! Ik vraag door over positieve momenten. Als dat weinig oplevert vraag ik wat de waarde van haar rationele benadering is. Dat helpt al evenmin. Ik vertel over deze challenge en we moeten er om lachen. Ik heb een soort methode toegepast. Niks geen natuurlijke, waarderende basishouding. Toch heeft het wel effect. We hebben gedurende de dag positieve momenten opgemerkt. En ik ga door met de challenge.

Spelen met momenten van geklaag

Wat volgt zijn dagen waar ik speurend rondkijk naar momenten van ongeduld, perfectionisme of geklaag. Zo geef ik een sessie over bewonersparticipatie in de energietransitie waar een deelnemer nogal dominant aanwezig. Ze laat vooral weten hoeveel ze weet, zonder daarin contact te maken met de anderen. Ik haal adem in mijn ongeduld en pak in haar opmerkingen het punt van waarde. Dat punt maak ik productief bijvoorbeeld door het als vraag aan de groep te stellen. Het effect is meer verbinding in de groep.

Praktische en positieve feedback

Een andere dag stuurt een collega een opzet voor een evaluatie. Ik kijk erna en mijn hoofd roept: “Neeee, veel te lang, ingewikkeld. Ik ben druk, kan niet veel repareren.” Vervolgens heb ik adem gehaald: “De opbouw is goed, er kunnen wat vragen uit en het is gewoon een hulpmiddel voor een gesprek. Prima opzet.” En zo stuur ik mijn feedback terug. Praktisch en positief. De stroom van onze samenwerking gaat lekker verder.

Opeens gaat het vanzelf

Iedere dag biedt nieuwe kansen. Wick reageert waarderend op mijn mailtjes over deze challenge en dat helpt om de lessen te leren en door te gaan. Ik vraag mensen naar verhalen, dromen, obstakels, acties of verantwoordelijkheid. Opeens doe ik een krachtenveldanalyse in een acquisitiegesprek zonder deze methode voorbereid te hebben. Zo zijn de 40 dagen voorbij gevlogen.

Waarderende houding verankerd

De waarderende houding heb ik bij mezelf verankerd. Ik kan de methode op een simpele manier in gesprekken gebruiken. Bij momenten van ongeduld en irritatie reageer ik niet meteen, maar onderzoek ik hoe dit gevoel productief te maken. Als perfectionist in afbouw zou ik bijna zeggen: een perfecte oefening. Maar nu haal ik even adem en geniet ik van dit 40-daagse avontuur.

 

 

Kirsten Notten, www.waterschrijver.nl