‘Parelvissen in de bouw voor het mooiste resultaat’ – door Tanja Nieuwland

Een beetje Disney in de bouw

Willen we in de bouw- en infrasector niet allemaal een prachtresultaat waar we trots met onze ‘loved ones’ langs kunnen rijden? Of zoals de Disney filosofie luidt ‘steeds ervoor zorgen dat de ander positief verrast wordt’? Kan dat de toekomst zijn waarin wij Nederland een stukje mooier gaan bouwen? Ik geloof dat het kan, stap voor stap….

Door: wick van der vaart

Parelvissen

In mijn rol als verandermanager bij BAM word ik vaak gevraagd om een projectteam te coachen, een beweging op gang te brengen of te adviseren bij de opbouw van een nieuw te vormen bedrijfsonderdeel. Een bijzondere rol. In mijn trajecten doorloop ik vaste stappen vanuit de methodiek ‘appreciative inquiry’. Hierbij ben ik zelf ook het instrument: als ik mezelf durf te laten zien, bereik ik de mooiste resultaten in gesprekken. Maar ik bereik niks zonder alle gedreven mensen die ik in deze wereld spreek! Ik zoek naar de trots bij mensen, goede voorbeelden, succesverhalen en mooie ervaringen. Dit ‘parelvissen’ is voor mij de essentie van mijn vak: waar zit de verbinding en energie bij de betrokkenen? Hoe klein en soms moeilijk te vinden, het is er altijd! Wat doet er écht toe en waarom verliepen deze concrete voorbeelden voor hen zo goed?

Leren, presteren en waarderen

De bouwwereld is doelgericht. Een uitdagende wereld. Tijd om lang stil te staan is er in de dagelijkse projectpraktijk meestal niet. De juiste snaar raken, dat is de uitdaging. Een simpele vraag naar waar je trots op bent en met aandacht luisteren naar het antwoord, brengt al een basis van vertrouwen. Na een korte verbaasde blik, wantrouwen of ongemak, zie ik halverwege het gesprek altijd de twinkeling: ‘dit is leuk’! Zo mooi om door waarderen van wat er al is en met aandacht luisteren, cynisme plaats te zien maken voor een actieve houding en bereidheid tot samen leren en presteren. Vanuit mijn rol probeer ik meer aandacht te vestigen op het belang van onderling waarderen wat goed gaat. Want alles wat aandacht krijgt, groeit!

Wat als het nu altijd zo gaat?

Een belangrijke stap in de methodiek is de gezamenlijke vertaling naar de toekomst: wat als het nu altijd zo gaat? Als de genoemde successen de norm worden, hoe ziet de samenwerking in de bouwwereld er dan uit? Dat gedeelde toekomstbeeld creëert verbinding en begrip, ondanks de onderlinge verschillen, verantwoordelijkheden en disciplines. Maar alleen samen dromen leidt niet tot een tastbaar resultaat. Die gewenste toekomst moet werkelijkheid worden. Dat betekent concrete afspraken maken: wat doe jij, wat doe ik en wat hebben we nodig voor de eerste beweging? Het belangrijkste daarna: echt gaan doen! Dat is dé uitdaging van mijn vak, naast inspiratie, begrip, de juiste middelen en randvoorwaarden komt hier ook simpelweg discipline bij kijken om nieuwe gedragspatronen daadwerkelijk in te slijten.

Vertrouwen is de basis van leren en presteren

Evenals in het V5-model, zijn bouwprojecten bij de start gericht op structuur en beleid. Met uitgebreide projectplannen, eisenschema’s, LEAN planningen, een gezamenlijke projectstart-up en meerdere follow-up momenten proberen we alle verwachtingen te managen. Maar wat brengt papier en een knuffelsessie als in de projectpraktijk met alle uitdagingen juristen en claims onmisbaar blijken? Essentieel voor een succesvolle samenwerking, maar soms nog een onbelicht onderwerp, is ‘de cultuur’. De 6 woorden beginnend met een V uit het V5-model maken het ontastbare begrip cultuur tastbaar voor de bouwwereld. Alleen met respect en de juiste aandacht voor alle genoemde cultuuraspecten, ontstaat een basis voor leren en presteren. En vanuit dit vertrouwensklimaat behalen we samen met klanten en stakeholders het mooiste resultaat. Ik ben er trots op als ik hier een steentje aan kan bijdragen!

5Vs model interventiekunde