Instituut Voor Interventiekunde

Symposium ‘Er is niets zo praktisch als een goede theorie’

Het Instituut voor Interventiekunde organiseert een symposium waarbij het motto van Kurt Lewin centraal staat: “Niets is zo praktisch als een goede theorie”. Tijdens dit symposium presenteren klanten en interventiekundigen samen casussen aan de hand van de volgende vragen: Wat was er aan de hand? Wat hebben we gedaan? Waarom deze keuze?  Wat was het effect? Wat hebben we geleerd?

Er zijn in de ochtend en de middag telkens drie parallelsessies. Naast deze interventiecases presenteren ook verschillende onderzoekers en schrijvers interessante denkbeelden. Zo zal Martin Waaijer zijn recente boek “De luie manager” toelichten. Robbert Masselink vertelt over zijn promotieonderzoek over complexiteitstheorie.

We starten het symposium met de werkvorm wereldcafe aan de hand van de speerpunten van het Instituut voor Interventiekunde. We vragen jullie mee te denken over interventiekundige opleidingen, interventies bij klanten, wetenschappelijk onderzoek, interventies in de samenleving, netwerkgemeenschap van interventiekundigen onder het motto van Wick van der Vaart: “Making the world a better place”.

Kosten:

€ 225,- (exclusief 21 % BTW) voor de hele dag, inclusief koffie/thee/frisdrank, lunch en borrel.

Tijden en Locatie:

    • Datum:  29 november 2018: 9:30 uur tot 17:00 uur
    • Locatie:  OBA Amsterdam Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam

Schrijf je hier in:

 

 

Programma:

Het programma staat nu vast.

Symposium programma 

Sprekers:

 

 

Robbert Masselink

Robbert Masselink promoveert binnenkort op zijn onderzoek getiteld: ‘Collaboration as the politics of affect’ (samenwerking als de politiek van gevoel). Hij belicht in de workshop het complexe karakter van samenwerking dat in de praktijk vaak ‘versimpeld’ wordt door gewoonten, regels en voorschriften. Die versimpeling heeft een functie en maskeert wat mensen in de praktijk vaak ook ervaren, namelijk verschil. Lees hier meer over.

 

 

 

 

 

 

Catherine Koster & Jolien Rheiter

Dichterbij is eind 2016 een experiment gestart met de wens om een leefomgeving te creëren waarin wonen, werken en recreëren midden in het dorp mogelijk wordt gemaakt. Dit experiment had drie aandachtspunten: vanuit de filosofie van waarderend onderzoeken, zo veel mogelijk regelarm werken en met gebruik van zorgtechnologie. De missie is om niet te sleutelen aan mensen met een verstandelijke beperking, maar om de samenleving een stukje toegankelijker te maken.  Lees hier meer over.

 

 

 

 

 

 

Hanneke Laarakker & Barbara van Kesteren

Kun je een degelijk actieonderzoek combineren met moderne technologie? Bij een grote rumhandelaar maakten Hanneke en Barbara gebruik van hun iPhones om films te maken van de medewerkers. Met de nodige onwennigheid van beide partijen namen zij interviews op met medewerkers rondom een aantal belangrijke thema’s die speelden in de organisatie. Hoe dit verder ging? Lees hier meer over.

 

 

 

 

 

 

Martin Waaijer

Ik wil u laten twijfelen over de gangbare manier waarop we tegen organisaties aankijken. Ik wil bij u het besef laten doordringen dat een perfect gecontroleerde organisatie wel eens het probleem in plaats van de oplossing zou kunnen zijn. Mijn wellicht verrassende advies aan u is om luier te worden. Ik presenteer een wenkend perspectief voor de manager die weer tijd wil voor de dingen die er echt toe doen. Als je stopt met alle zinloze rituelen creëer je de tijd om een goede manager te zijn. Lees meer over Martin Waaijer.

 

 

 

 

 

Jozef Duyvesteijn en René Elhorst

Leidinggevende René Elhorst, van de afdeling Vergunningen, Toezicht en Handhaving bij de gemeente Amsterdam, stond voor de vraag: Hoe kan de gemeente ervoor zorgen dat het proces van toezicht en handhaving van geluid- of stankoverlast van airco’s wordt verbeterd? De aanleiding was een rapport van de Ombudsman. De gemeente ging aan de slag met Jozef Duyvesteijn en collega’s om dit probleem op te lossen. René en zijn team kwamen voor een grote verrassing te staan… met nog verrassender resultaten! Lees hier meer.

 

 

 

 

 

Regien Smit e.a.

Wat gebeurt er als je een medewerker van een geneesmiddelenfabriek in Amsterdam-West de kans geeft een opleiding Appreciative Inquiry te volgen? Toepassing op allerlei plekken! Regien geeft een inkijkje hoe AI toegepast kan worden in trainingen en Lean Six Sigma projecten. Maar ook wat je kunt doen om het AI-virus in de organisatie te verspreiden. Lees hier meer over.

 

 

 

Willem de Wijs

Willem de Wijs bepleit de stelling dat managers zelf de beste interventiekundige zijn. Hij onderbouwt deze stelling theoretisch vanuit zowel bedrijfskunde als interventiekunde. Maar de stelling roept ook vragen op over training en opleiding van managers en de toegevoegde waarde van interventiekundigen. Daarover gaat hij graag met de deelnemers in gesprek: managers èn interventiekundigen. Lees hier meer en meld je aan.

 

 

 

 

 

 

 

Alexander van Ravesteijn

Agile en Scrum in gemeenteland. Kan een Amerikaanse werkwijze uit de ICT werken voor Nederlandse gemeenten? Aan de hand van de casus Gemeente Renkum bespreken Alexander en Wendela (manager Sociaal Domein gemeente Renkum) samen met het publiek de werkwijze, tegenvallers, meevallers en lessons learned. Voor iedereen die meer wil weten over het toepassen van Agile in een niet-ICT omgeving. Lees hier meer over en meld je aan.

 

 

 

 

 

 

Docenten Instituut voor Interventiekunde

Waarderend onderzoeken gaat niet alleen over het positieve principe. Als begeleider van processen kom je hoe dan ook spanningen, conflicten, weerstand, etc, tegen. Hoe ga je daar mee om, zonder het ‘waarderende’ te verliezen? We gaan graag met jullie in gesprek over dit onderwerp, wat niet alleen hier leeft, maar ook wereldwijd in de AI community. Lees hier meer over.