Denkadviseren: interventiekunde volgens Edu Feltmann

Edu Feltmann (1937) is organisatiepsycholoog; hij promoveerde in 1984 met het proefschrift “Adviseren bij organiseren”. Hij onderscheidt hierin “ontwikkelingsgerichte interventiekunde” van de meer “bedrijfskundig georiënteerde interventiekunde” die in die tijd binnen het adviesvak was ontstaan. Hij gebruikt voor het eerste het begrip “Denkadviseren” en beschrijft dit o.a. als: klanten helpen denken vanuit meerdere paradigma’s, zienswijzen, betekenissen en interpretaties en het kunnen zien van meerdere waarheid- en werkelijkheidsbeelden tegelijk en naast elkaar.
 
Deze door Feltmann ontwikkelde ‘psycho-linguïstische’ interventiekunde,die hij aanbiedt als aanvulling op -en als alternatief voor ‘bedrijfskundige’ specialismen in het veld van organisatie-advies en veranderkunde, doceert hij o.a. in zijn “Leerproject Interventiekunde” (LIK) aan het IGOP (Instituut voor Groeps- en Organisatiepsychologie).
Henk van Esch, docent van de postmaster opleiding interventiekunde
"Ik heb deze leergang in 2008 mogen volgen onder grote verwondering en voortschrijdende waardering. Het heeft mij blijvend beïnvloed in mijn kijken naar organisaties en de mens in die organisatie. Tijdens de workshop wil ik graag een poging wagen uit te leggen waar het naar mijn smaak over gaat, hoewel er geen sprake is van een methode of een tekstboek; het is meer een ervaring, waarmee de eerste stappen zijn te zetten naar een praktijk van Denkadviseren. Ik zal een aantal elementen uit zijn opleiding illustreren en zo mogelijk interactief laten ervaren. Verder zal ik stilstaan bij de filosofische en poëticale inspiratiebronnen van Feltmann.”

Praktische informatie

Locatie: Prinsenzaal, OBA, Oosterdokskade 143, Amsterdam Tijd: 18.30 - 21.30 uur  

Informatie

  • Datum: 27 september, 2018