De Consultant’s Journey van Joris Martens

Als reiziger houd ik van onverwachte wendingen. Toevallige ontmoetingen, momenten waarop je iets leert, een inzicht krijgt. In Frankrijk fietste ik door de Dordogne toen ik me het mailtje van Wick herinnerde: ‘A consultant’s journey.’ Klinkt boeiend, dacht ik.

Door: wick van der vaart

Ik verwonder me regelmatig over het vak adviseur. Wat doe je nu eigenlijk? Wat voeg je toe? Vragen waar je in je eentje soms geen antwoord op weet. De training kwam voor mij op het juiste moment.

De prachtige locatie, de warmte van Wick en Nathalie om een bijzondere plek te delen gaf mij het gevoel van thuiskomen. Belangrijk omdat ik het liefste werk in een habitat waar ik mezelf kan zijn. Om effectief te zijn moet je volledig instappen. Anders kun je beter thuisblijven. Het eerste inzicht.

Door metaforen, situaties uit het verleden en vooral door in het hier en nu te kijken naar wat je doet en zegt, werden het intensieve en tegelijkertijd ontspannen dagen. Bewust zijn van je rol en je impact op anderen. Voor mij was het een moment om te kijken naar mij, mezelf goed af te vragen wat ik echt, echt wil en feedback te krijgen van anderen. De juiste combinatie van een focus hebben en te ontspannen in het moment, in het hier en nu zijn.

Wat ons vak zo boeiend maakt is het voortdurende leren, de vele ontmoetingen die we aangaan met anderen waarin we voortdurend zoeken naar een bijdrage leveren. Daarin vergeten we wel eens dat wij zelf het instrument zijn van verandering en verbetering, dat we, om effectief te zijn, trouw moeten blijven aan onze eigen waarden en wat we modelleren.

Deze week heeft natuurlijk niet alle antwoorden gegeven op mijn vragen, maar het was wel een goede brug tussen een periode afsluiten en een nieuwe beginnen, waarbij ik zie waar mijn beperkingen zitten en hoe ik die voor mezelf kan oplossen. Welke kwaliteiten ik eigenlijk laat zien en hoe ik dat beter kan benutten, een beetje meer mezelf zijn en daarmee op de juiste plek de rol nemen die wordt gewaardeerd door mijn klanten. Het was een mooie reis!

Joris Martens, scrummaster and facilitator of positive change.joris martens