In 2005 richtte Wick het Instituut voor Interventiekunde op met de bedoeling om jonge professionals die werken als trainer en/of als adviseur met een tweejarige opleiding te ondersteunen in de uitoefening van hun vak.
De jaren ervoor werkte Wick als docent op de Vrije Universiteit waar hij het vak “sociale psychologie van interventies” verzorgde. Daarnaast was hij een aantal jaren traineebegeleider bij de gemeente Amsterdam. In beide situaties merkte Wick hoe leuk het is om met jonge, talentvolle en gedreven mensen te werken én hoe belangrijk het vak “interventiekunde” is voor deze mensen.
In 2008 studeerde Wick bij het NTL Institute for Behavioral Science in de Verenigde Staten. Hij volgde langdurige opleidingen in organization development en appreciative inquiry. Met name de laatste opleiding heeft zijn werk als interventiekundige en opleider beïnvloed. Een waarderende, constructieve focus hielp Wick om meer plezier, positieve energie en constructieve samenwerking te genereren bij klanten.
Wick zei zelf dat hij het geluk heeft gehad om les te krijgen van twee gedreven en eigenwijze docentes: Jannie de Weerd leerde Wick op de Vrije Universiteit te interveniëren en van Jane Magruder Watkins bij het NTL leerde hij er een waarderende focus aan toe te voegen. Zij hebben Wick een diepe liefde voor dit vak bijgebracht.
Wick hield van complexe vraagstukken waarvoor geen oplossingen bestaan, die continu zorgvuldige aandacht behoeven. Wick hield van de vakliteratuur die met name in de beginjaren over interventiekunde is geschreven.
In dit filmpje vertelt hij over wat hij beoogt met interventiekunde.
En Wick hield van studenten, collega’s en klanten, kortom: mensen, die iedere dag het verschil willen maken.
Op 15 oktober 2017 is Wick van der Vaart na een kort ziekbed overleden. Wick laat een -in de loop der jaren- volwassen geworden Instituut achter. Hij had er alle vertrouwen in dat de voortzetting van het Instituut in goede handen is bij Willem, Hanneke en Barbara.