Instituut Voor Interventiekunde

Wick van der Vaart

In 2005 richtte ik het Instituut voor Interventiekunde op. In eerste instantie met de bedoeling om jonge professionals die werken als trainer en/of als adviseur door middel van een tweejarige opleiding te ondersteunen in de uitoefening van hun vak.

De jaren ervoor werkte ik onder meer als docent op de Vrije Universiteit waar ik het vak “sociale psychologie van interventies” verzorgde. Daarnaast was ik een aantal jaren traineebegeleider bij de gemeente Amsterdam. In beide situaties merkte ik hoe leuk ik het vind om met jonge, talentvolle en gedreven mensen te werken én hoe belangrijk het vak “interventiekunde” is voor deze mensen.

In 2008 studeerde ik bij het NTL Institute for Behavioral Science in de Verenigde Staten. Ik volgde langdurige opleidingen in organization development en appreciative inquiry. Met name de laatste opleiding heeft mijn werk als interventiekundige en opleider  beïnvloed. Een waarderende, constructieve focus helpt mij om meer plezier, positieve energie en constructieve samenwerking te helpen genereren bij mijn klanten.

Ik heb het geluk gehad om les te krijgen van twee gedreven en eigen wijze docentes: Jannie de Weerd leerde mij op de Vrije Universiteit te interveniëren en van Jane Magruder Watkins bij het NTL leerde ik er een waarderende focus aan toe te voegen. Zij hebben mij een diepe liefde voor dit vak bijgebracht.

Ik houd van complexe vraagstukken waarvoor geen oplossingen bestaan, die continu zorgvuldige aandacht behoeven. Ik houd van de vakliteratuur die met name in de beginjaren over interventiekunde is geschreven. En ik houd van studenten, collega’s en klanten, kortom: mensen, die iedere dag het verschil willen maken.