7 habits van Covey & Appreciative Inquiry

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey bieden een raamwerk om te gaan met de uitdagingen die het leven (zowel zakelijk als prive) opwerpt. En iedereen heeft of krijgt te maken met bijzondere, extreme of gewone uitdagingen.Het leven biedt genoeg om over na te denken, om over te filosoferen en vooral ook om in actie te komen. De 7 eigenschappen geven praktische handvatten daar een effectieve invulling aan te geven. Het leven is niet maakbaar – hoe je ermee omgaat is dat wel…

Waar gaat het over?

Ben je in staat leiding te geven aan jezelf? M.a.w. ben jij een leider? Covey heeft daarvoor 3 stappen:
  1. Overwinning op jezelf – gewoonte 1 t/m 3
  2. Overwinning met je omgeving – gewoonte 4 t/m 6
  3. Pleeg onderhoud op jezelf – gewoonte 7

Hoe werkt het dan?

Leiderschap ontwikkelen is een proces van binnen naar buiten. Het begint bij jezelf -  wie ben ik, wat wil ik, waar kies ik voor, wat is mijn missie en hoe prioriteer ik mezelf om dat waar te maken? Echte leiders geven leiding vanuit een interne bron, een intern kompas. Met de gewoontes 1 t/m 3 krijg je zicht op en kom je tot concrete acties je missie te leven en waar te maken. (zowel persoonlijk als zakelijk) Het vervolg is om samen met anderen tot resultaten te komen. Relaties, vertrouwen en samenwerken komen in deel 2 aan de orde. Door met een Win-Win mentaliteit aan de slag te gaan en door goede en zuivere communicatie kom je samen tot betere resultaten dan ieder voor zich had kunnen behalen. Dit vraagt een hoge mate van volwassenheid, moed en vertrouwen. Alle 3 zaken die terug te voeren zijn op leiderschap, binnen relaties. Als laatste is het van belang om jezelf fit te houden op 4 dimensies. Op lichamelijk, mentaal, sociaal en spiritueel vlak zul je als mens onderhoud moeten plegen om op lange termijn effectief te blijven. Dat vraagt discipline en wordt in gewoonte 7 besproken.

Over Erik van Nieuwpoort

Na een loopbaan in het bedrijfsleven bij o.a. PTT telecom, Aspect, Getronics en UPC en zijn eigen bedrijf Call Perfect / ProtoCall werkt Erik inmiddels 13 jaar als trainer en organisatieadviseur aan veranderingstrajecten voor diverse opdrachtgevers in de non-profit en profit sector. Kern van zijn werk is het begeleiden van directie, managementteams en afdelingen bij persoonlijke-, team- en organisatie- ontwikkeling. Erik van Nieuwpoort is partner van Maarleveld Van Nieuwpoort & Partners en partner en consultant bij FranklinCovey. Hij kan op beeldende, humorvolle en verhalende wijze het model, de fundamenten en de essentie van de 7 eigenschappen uitleggen.

Publicaties

Catherine Koster en Erik van Nieuwpoort schreven samen een blog voor deze workshop. Catherine volgt mometeel het toepassingsjaar Appreciative Inquiry. Samen met Erik onderzoekt zij hoe de 7 habits van Covey en Appreciative Inquiry in combinatie met elkaar kunnen worden ingezet.

Praktische informatie

Waar? Instituut voor Interventiekunde WG-plein 255 (AOC-gebouw voormalig Wilhelmina Gasthuis), Amsterdam Aanvang: 19:00 uur. Na afloop borrel.

Informatie

  • Datum: 01 juni, 2017