Een groot leider is iemand waarbij het volk zegt: we hebben het zelf gedaan (LAO TSE)- door Catherine Koster en Erik van Nieuwpoort

“Stel, het is 1 januari 2018… alle voorwaarden om een effectieve leider te zijn, zijn aanwezig. Wat is er dan gebeurd? Welk gevoel overheerst? Wat is jouw bijdrage hieraan geweest en wat is de eerste kleine stap?”.

Door: wick van der vaart
Als je op een dergelijke vraag bent beland in het 6-V model van Appreciative Inquiry, dan heb je al verkend hoe een recente situatie eruit zag wanneer je een effectieve leider was geweest en welke voorwaarden voor jou belangrijk zijn om een effectieve leider te zijn. Deze vraag lijkt op eigenschap 2 van de 7 eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey. Eigenschap 2 zegt: begin met het einde voor ogen. Een oefening om er achter te komen wat jouw ‘einde’ is, is een krachtige: stel je voor dat je aanwezig mag zijn op je eigen uitvaart, wat wil je dan dat mensen over je zeggen? Schrijf dat op een brief als je persoonlijke statuut.

Vertaald naar een dagelijkse praktijk waar je continu met andere mensen werkt, kan de vraag zijn: wat wil ik bereikt hebben met deze samenwerking? Als je het antwoord op deze vraag steeds in zet gedurende de samenwerking, is de kans groot dat je je doel werkelijk zal waarmaken.

Paradigmashift

“De wijze waarop je naar de wereld kijkt bepaalt je gedrag. Je gedrag bepaalt het resultaat”. Erik van Nieuwpoort, oprichter van Franklin Covey Benelux en trainer van de 7 eigenschappen, ging verder: “wanneer het resultaat je niet bevalt, kun je twee dingen doen: of je verandert je gedrag, of je verandert je zienswijze. Gedragsverandering kun je trainen, dat is efficiëntie. Zienswijze veranderen is een paradigmashift”.

Sinds 2012 ben ik een enthousiaste AI practitioner en gun ik mensen een waarderende zienswijze om hun doelstellingen te realiseren. De 7 eigenschappen van effectief leiderschap ondersteunen de principes van AI en geven praktische handvatten in het dagelijks leven, waar continue interacties met anderen plaatsvinden.

Effectief leiderschap

Wanneer ben je een effectieve leider? Chinese filosoof Lao Tse zegt dat “een groot leider iemand is waarbij het volk zegt: we hebben het zelf gedaan”. Als interventiekundige is het je taak om nuttige en valide informatie te verzamelen, opdat mensen een goed geïnformeerde keuze kunnen maken, vanuit intrinsieke betrokkenheid.

De 7 eigenschappen helpen je om bij jezelf te rade te gaan:

  1. Waar je invloed op hebt: je hebt altijd met keuzes te maken
  2. Wat je wilt bereiken: hoe je de wereld ziet, bepaalt je gedrag
  3. Wat je prioriteiten zijn: belangrijke zaken eerst, niet alleen de urgente

En in relatie met anderen:

  1. Hoe je effectieve lange termijn relaties realiseert: wederzijds respect en toegevoegde waarde
  2. Hoe je effectieve communicatie realiseert: elkaar begrijpen
  3. Hoe je samen meer bereikt: creatieve coöperatie

Om je potentieel te benutten:

  1. Moet je jezelf onderhouden op het gebied van lichaam, geest, hart en ziel

Samenwerken

Stel, het is januari 2018 en we hebben een praktisch en effectief programma ontwikkeld van AI met de 7 eigenschappen, om mensen en organisaties te helpen hun doelstellingen te behalen. Wat is er dan gebeurd, wat is je bijdrage geweest, waar ben je het meest blij mee? Wie of wat heb je nodig en wat is je eerste stap?

Erik: Op 1 januari 2018 is er een werkgroep vanuit de AI-club en mezelf actief geweest om meer concrete vorm en inhoud te geven aan het programma AI en 7 eigenschappen. Er is dus een co-creatiegroep die het programma maakt. Het mooie zou zijn als daarna het programma is getoetst bij een potentiële klant. Zo kunnen we feedback vragen en vanuit het klantperspectief en hun behoefte het programma verrijken.

Mijn eigen bijdrage is tijd, energie, enthousiasme en kennis. Wie ik daarvoor nodig heb is Catherine, maar ook een paar mensen vanuit de AI-club die bereid is om met hun tijd, energie en enthousiasme bij te dragen aan de co-creatie. Mijn eerste kleine stap is het college geven op 1 juni op het Instituut voor Interventiekunde.

Catherine: In januari 2018 heb ik samen met anderen in ieder geval 1 organisatie vooruit geholpen om hun doelstellingen te behalen op het gebied van cultuur en prestaties. Waar ik het meest blij mee ben is dat mensen uit die organisatie vertellen dat zij echt merken dat ze met veel plezier en bezieling hun werk doen. Wie ik daarvoor nodig heb is Erik, maar hopelijk ook enthousiaste anderen uit mijn AI-netwerk. Mijn eerst volgende stap is mijn enthousiasme voor de 7 eigenschappen in combinatie met AI met mijn netwerk delen.

Graag zie ik je op 1 juni om 19.00 uur op WG-plein 255 in Amsterdam!

Waar ik het meest nieuwsgierig naar ben, is hoe jij de combinatie ziet: wat werkt voor jou? Meld je aan.