Welke “micro-practices” maken een waarderend leider? – door Wick van der Vaart

Mirko Opdam’s collega teamleiders zeggen vaak: “Met een team als dat van jou, is leidinggeven gemakkelijk: de mensen in jouw team staan open voor verandering en nemen verantwoordelijkheid.” Vier jaar eerder was ditzelfde team echter een naar binnen gekeerde, geisoleerde groep. Wat deed Mirko om dit team te veranderen in een weerbaar en efficiënt werkend team dat aanstekelijk enthousiast met andere teams samenwerkt?

Door: wick van der vaart

Ik ken Mirko als een relationeel leider die Appreciative Inquiry toepast en daarom was ik nieuwsgierig wat hij nu precies doet om deze resultaten te bereiken. En wat zijn de effecten, niet alleen in de zin van resultaten, maar juist ook binnen zijn team? In een interview met Mirko en enkele teamleden ging ik op zoek naar de “micro-practices” die Mirko een waarderend leider maken.

Mirko Opdam is teamleider van een team van 50 professionals die verantwoordelijk zijn voor de vergunningen en handhaving in de horeca binnen de gemeente Amsterdam. Mirko werkt voor de gemeente sinds 1999 en is teamleider sinds 2012. Hij volgde meerdere workshops en opleidingen in Appreciative Inquiry bij het Instituut voor Interventiekunde (Wick van der Vaart) en Robbert Masselink.

Ik heb de ontwikkeling en successen van Mirko Opdam als waarderend leider altijd met plezier gevolgd. Het is dan ook eigenlijk heel vanzelfsprekend dat Mirko en ik samen de leergang Waarderend Leidinggeven in de praktijk hebben ontwikkeld. De leergang is een traject dat we organiseren rondom een ieders persoonlijke opgave als manager. Het doel is dat wij jou alles aanbieden dat jou en je team in staat stelt om door middel van een waarderende benadering vooraf bepaalde, concrete resultaten te behalen in 1 jaar tijd.

In november 2016 gaan we met een groep teamleiders en managers van start. Ben je nieuwsgierig naar deze leergang en wil je alvast collega teamleiders en managers ontmoeten die ook interesse hebben in dit unieke traject? Kom dan naar de workshop op 6 oktober.

Kom je naar de workshop? Klik hier om je in te schrijven.

Het hele interview lezen (in het engels)? Klik hier.

Meer weten over de leergang Waarderend Leidinggeven? Klik hier.